De wachtlijsten worden door fraude langer. De overlast neemt toe en de leefbaarheid neemt af. Daarom is het zaak om er hard tegen op te treden. Wat is woonfraude precies, hoe herken je het? En wat kun je ertegen doen?
Woonfraude is een containerbegrip. We staan er alle vormen van onrechtmatige bewoning onder. Alles wat niet met normaal wonen te maken heeft is woonfraude. Denk bijvoorbeeld aan onrechtmatig doorverhuren, overbewoning, toeslagenfraude, het gebruiken van de woning als drugspand, et cetera. De werkelijkheid wordt anders voorgesteld dan op papier of digitaal.
Steeds meer woningcorporaties en aanbieders van huurwoningen zijn helemaal klaar met woonfraude. Ze worden gedupeerd door mensen die de woning niet gebruiken voor waar deze voor bedoeld is: wonen en een sociaal, maatschappelijk betrokken leven leiden. Het zorgt voor overlast en voor extreem lange wachtlijsten. Daarom zetten verhuurders in op de aanpak hiervan.
Wanneer we het hebben over woonfraude verstaan we daaronder ieder oneigenlijk gebruik van een (sociale) huurwoning. Dat varieert van illegale onderverhuur tot aan hennepteelt en complete drugslaboratoria. Bij illegale onderverhuur betaalt de huurder een lage huur aan een woningcorporatie en vraagt deze aan de onderhuurder een hoger bedrag. Het kan ook zijn dat de huurder illegaal een woning doorgeeft aan vrienden of familie om zo de lange wachtlijsten te omzeilen. Dat is onrechtmatig.