Skip to main content

Onderzoeksbureau ProBaan

Wonen in een veilige en fijne woonomgeving willen we allemaal. Woonfraude zorgt ervoor dat dit een stuk lastiger wordt.

De wachtlijsten worden door fraude langer. De overlast neemt toe en de leefbaarheid neemt af. Daarom is het zaak om er hard tegen op te treden. Wat is woonfraude precies, hoe herken je het? En wat kun je ertegen doen?

Woonfraude is een containerbegrip. We staan er alle vormen van onrechtmatige bewoning onder. Alles wat niet met normaal wonen te maken heeft is woonfraude.  Denk bijvoorbeeld aan onrechtmatig doorverhuren, overbewoning, toeslagenfraude, het gebruiken van de woning als drugspand, et cetera. De werkelijkheid wordt anders voorgesteld dan op papier of digitaal.

Steeds meer woningcorporaties en aanbieders van huurwoningen zijn helemaal klaar met woonfraude. Ze worden gedupeerd door mensen die de woning niet gebruiken voor waar deze voor bedoeld is: wonen en een sociaal, maatschappelijk betrokken leven leiden. Het zorgt voor overlast en voor extreem lange wachtlijsten. Daarom zetten verhuurders in op de aanpak hiervan.

Wanneer we het hebben over woonfraude verstaan we daaronder ieder oneigenlijk gebruik van een (sociale) huurwoning. Dat varieert van illegale onderverhuur tot aan hennepteelt en complete drugslaboratoria. Bij illegale onderverhuur betaalt de huurder een lage huur aan een woningcorporatie en vraagt deze aan de onderhuurder een hoger bedrag. Het kan ook zijn dat de huurder illegaal een woning doorgeeft aan vrienden of familie om zo de lange wachtlijsten te omzeilen. Dat is onrechtmatig.

Het kan ook zijn dat er sprake is van uitkeringsfraude. Dan wordt een woning bijvoorbeeld aangehouden voor andere doelen, bijvoorbeeld om een bijstandsuitkering of huurtoeslag te krijgen, terwijl deze persoon in werkelijkheid niet op het adres verblijft. Dan woont deze persoon bijvoorbeeld nog bij zijn ouders of bij een ex-geliefde.

Steeds vaker komen ook hennepteelt en drugslaboratoria voor in sociale huurwoningen. Bewoners laten zich dan verleiden om hennep in de woning te telen of om drugs te maken. In de praktijk betekent dat een hoop overlast: een komen en gaan van mensen aan de deur, en bovendien komt de veiligheid in het geding. Bij dit soort zaken kan namelijk stroom worden afgetapt, waardoor er kortsluiting ontstaat, er apparatuur oververhit raakt en uiteindelijk kan resulteren tot brand. Daar zit niemand op te wachten.

ProBaan heeft een lange geschiedenis in het aanpakken van vele vormen van woonfraudes. Indien mogelijk zal hierin worden opgetrokken met andere belanghebbende partners zoals de gemeente, de politie, de Belastingdienst en de woningbouwvereniging. Met een gezamenlijke aanpak kunnen flinke slagen worden gemaakt om de misstanden aan de kaak te stellen en te beëindigen. ProBaan zal hierin adviseren, onderzoeken en ook een juridisch verantwoorde rapportage maken waarmee een gang naar de rechter kan worden gemaakt indien er in tussen de partijen geen wenselijke oplossingen worden gevonden.